Leif Ove Andsnes

The New York Times har kalt Leif Ove Andsnes «en pianist med myndig eleganse, kraft og innsikt”. Med sin imponerende teknikk og nyskapende tolkninger har den berømte norske pianisten vunnet anerkjennelse over hele verden, og Wall Street Journal har beskrevet ham som ”en av de mest begavede musikere i sin generasjon”. Andsnes har egne klaveraftener og spiller i verdens mest kjente konsertsaler med ledende orkestre, i tillegg til å ha gjort mange plateinnspillinger. Som entusiastisk kammermusiker har han vært kunstnerisk leder for Risør musikkfest i nesten 20 år, og han var også kunstnerisk leder for Ojai Music Festival i California i 2012. Han ble innlemmet i “Gramophone Hall of Fame” i juli 2013.

I sesongen 2014-15 legger Andsnes ut på siste etappe i sin Beethoven-reise, ”The Beethoven Journey”, hans fire år lange prosjekt med fokus på den store komponistens fem klaverkonserter. Sammen med Mahler Chamber Orchestra – følgesvennene hans siden prosjektets begynnelse – leder han hele Beethoven-konsertsykluser fra klaveret i høyprofilerte konsertserier i Bonn, Hamburg, Luzern, Wien, Paris, New York, Shanghai, Tokyo og London. De  fremfører også Beethoven-konserter i Bostons Celebrity Series og en rekke steder i Europa og Asia. I tillegg har han andre Beethoven-prosjekter sammen med orkestre i verdensklasse, som Los Angeles Philharmonic og Gustavo Dudamel, San Francisco Symphony og Michael Tilson Thomas, London Philharmonic og Osmo Vänskä, og Münchenfilharmonikerne og Thomas Dausgaard. Forrige sesong gjennomførte Andsnes, i tillegg til en rekke orkesteroppdrag med Beethoven-reisen, en solokonsertturné som omfattet 19 byer i USA, Europa og Japan, der han fremførte et program som utelukkende besto av Beethoven-verker. Turnéen omfattet konserter i New Yorks Carnegie Hall og Chicagos Symphony Center, London, Wien, Berlin, Roma og Tokyo.

Utgangspunktet for ”The Beethoven Journey” er pianistens samarbeid med Mahler Chamber Orchestra, og i denne sesongen lanserer de tredje og siste del av The Beethoven Journey, innspillingserien deres for Sony Classical. De fullfører syklusen med  Beethovens Klaverkonsert nr. 5 (”Keiserkonserten”) og ”Korfantasi”. Serien har allerede vist seg å bli en suksess: Den første innspillingen, med Klaverkonsertene nr. 1 og 3, ble kåret til iTunes’ beste instrumentalalbum i 2012 og ble tildelt den belgiske utmerkelsen Prix Caecilia, mens den andre, Pianokonsert nr. 2 og 4, ble hyllet som ”en milepæl av kunstnerisk integritet, intelligens og musikalsk innsikt” (Telegraph, Storbritannia).

“The Beethoven Journey» har fått støtte fra den Bergens-baserte Kristian Gerhard Jebsen-stiftelsen, som ble opprettet for å hedre Kristian Gerhard Jebsens minne og hans innsats for norsk og internasjonal skipsfart. Prosjektet kulminerer med sesongen 2014-15 når Andsnes og MCO fortsetter sitt samarbeid og reiser på turné til Nord-Amerika, Europa og Asia.

Leif Ove Andsnes har nå en eksklusiv platekontrakt med Sony Classical. Tidligere innspillinger omfatter mer enn 30 CD-er for EMI Classics – soloverk, kammermusikk og klaverkonserter. Mange har vært bestselgere, og repertoaret spenner fra Bach til samtidsmusikk. Han har vært nominert til ti Grammy-priser og fått mange internasjonale utmerkelser, blant annet seks Gramophone-priser. Innspillingene av Edvard Griegs musikk har fått mange gode anmeldelser:  New York Times kåret Andsnes’ innspilling av Griegs pianokonsert med Mariss Jansons og Berlinfilharmonikerne i 2004 til årets beste CD, og Penguin Guide ga innspillingen den ettertraktede ”Rosette”-prisen. Både denne og Andsnes’ innspilling av Griegs lyriske stykker ble tildelt en Gramophone-pris. Hans innspilling av Mozarts pianokonsert nr. 9 og 18 ble igjen kåret til årets beste av New York Times og fikk Penguin Guides ”Rosette”. Han mottok enda en Gramophone-pris for Rachmaninovs klaverkonsert nr. 1 og 2 med Antonio Pappano og Berlinfilharmonikerne. Serien med innspillinger av Schuberts siste sonater sammen med lieder fremført av Ian Bostridge fikk mange gode kritikker, og Chicago Tribune beskrev en av innspillingene som «Schubert-spill av ypperste klasse fra begynnelse til slutt». I New York Times’ anmeldelse av CD-en med førstegangsinnspillinger av Marc-André Dalbavies klaverkonsert og Bent Sørensens ”The shadows of Silence” – begge komponert spesielt for pianisten – sammen med Lutoslawskis klaverkonsert og solostykker av György Kurtág, ble Andsnes beskrevet som ”en dynamisk utøver av samtidsmusikk”.

Pianisten er utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. I 2007 fikk han den prestisjefylte Peer Gynt-prisen, som utdeles av stortingsrepresentanter for å hedre fremstående nordmenn for deres innsats innen politikk, idrett og kultur. Andsnes har også mottatt instrumentalistprisen til Royal Philharmonic Society og “Gilmore Artist Award”. Andsnes ble også kåret til en av «de beste blant de beste» av Vanity Fair i 2005.

Leif Ove Andsnes ble født på Karmøy I 1970 og studerte ved Bergen Musikkonservatorium under den anerkjente tjekkiske klaverpedagogen Jiri Hlinka. I løpet av de siste femten årene har han også fått uvurderlige råd fra den belgiske klaverpedagogen Jacques de Tiège, som i likhet med Hlinka har hatt stor innflytelse på Andsnes’ spillestil og musikalske tolkninger. Andsnes viser blant annet til pianistene Dinu Lipatti, Arturo Benedetti Michelangeli, Sviatoslav Richter og Géza Anda som viktige inspirasjonskilder. Han bor med sin familie i Bergen. I juni 2010 opplevde han et av sine stolteste øyeblikk da han ble far for første gang, og i mai 2013 ble familien utvidet med tvillinger.

Bio fra: andsnes.com