Vasily Petrenko

Vasily Petrenko ble i 2011 annonsert som kommende sjefdirigent for Oslo Filharmoniske Orkester, og han tiltrådte stillingen i august 2013. I denne sesongen dirigerer han åtte produksjoner i Oslo med i alt 15 konserter, og også gjestekonserter i Bergen og på Lillehammer.

Petrenko har det siste tiåret markert seg som en av de sterkeste nykommerne i internasjonalt musikkliv, først med topporkestre i hjemlandet Russland. I 2006 ble han fast dirigent for Royal Liverpool Philharmonic Orchestra og i 2009 sjefdirigent. Han er også førstedirigent for National Youth Orchestra of Great Britain og ved Mikhailovskij-teateret i St. Petersburg, der han også startet sin karriere. Som gjestedirigent har han hatt kritikerroste konserter med orkestre som London Symphony, London Philharmonic, Philharmonia, nasjonalorkestrene i Frankrike og Russland, Radiosymfoniorkestrene i Berlin og Hilversum, Filharmonien i Praha, Suisse Romande i Genève, HKH Symphony i Tokyo, Sydney Symphony og Santa Cecilia i Roma.

På BBC Proms har han hatt store suksesser med flere orkestre. Han er også høyt etterspurt av kjente amerikanske orkestre som spissorkestrene i Philadelphia, Los Angeles, San Francisco, Boston, Chicago og St. Louis. I denne sesongen er han reengasjert hos de nevnte orkestrene i Berlin, London, Paris, Roma, Chicago, Los Angeles og San Francisco, og skal ha sine første konserter med WDR-orkesteret i Köln. Som operadirigent debuterte han i 2010 med Verdis Macbeth på Glyndebourne-festivalen. Blant senere produksjoner er Tsjaikovskijs Eugen Onegin på Opera de Paris og Spar dame på Statsoperaen i Hamburg, og i denne sesongen leder han sin første produksjon i Zürich med Bizets Carmen.

Petrenkos innspillinger med Liverpool-orkesteret har vakt stor internasjonal oppmerksomhet og fått flere internasjonale utmerkelser: Echo Klassik i 2012 (Rachmaninoffs 3. symfoni),  Gramophones pris for beste orkesterinnspilling 2009 (Tsjaikovskijs Manfred)  samt hederstitlene ‘årets unge utøver’ i 2007 (Gramophone) og ‘årets mannlige utøver’ i 2010 (Classical Brit Award).

Bio fra oslofilharmonien.no