Spørsmål og svar
Vanlige spørsmål
- Deltakere som holder et høyt nivå på sitt instrument og ønsker å utvikle seg.
- Deltakere som søker med fiolin, bratsj og cello skal være født i 2003 eller senere. *
- Deltakere som søker med blåserinstrumenter, harpe, kontrabass, og slagverk skal være født i 2001 eller senere. *
- Nedre aldersgrense for alle instrumentgrupper er 2008 (fyller 13 år i 2021).
- Du er klar for en utfordring og ønsker å jobbe hardt for å nå høye mål.
- Søknadsprosessen er nasjonal. Programmet er rettet mot utøvere med norsk tilhørighet eller med norsk statsborgerskap.
* Unntak fra aldersgrensen kan gjøres:
Selv om søkere innenfor aldersgrensen vil bli prioritert, oppfordrer vi også søkere som er over aldersgrensen til å søke.
Ovennevnte fødselsår gjelder for opptaket til Ung Filharmoni 2022.
Søknadsfristen for Ung Filharmoni 2022 er nå gått ut. Hvis du søkte innen 15. november, skal du ha fått en automatisk bekreftelse på at søknaden er mottatt og link til prøvespillrepertoaret.
- Mandag 25. oktober: Earlybird-frist!
Sett deg et mål om å søke tidlig for å få mest mulig forberedelsestid før prøvespillvideoen skal sendes inn. Søk innen 25. oktober og vær med i trekningen av 3 Ung Filharmoni effekter.
- Mandag 15. november: Endelig søknadsfrist.
- Onsdag 1. desember – mandag 13. desember: Tidsvinduet for innsending av prøvespillvideo er åpent.
For Ung Filharmoni 2022 ligner prøvespillrepertoaret på det du vil møte som profesjonell musiker. Omfanget er omtrent som tidligere prøvespill til Ung Filharmoni.
Ung Filharmoni har som mål å legge til rette for at søkere får en god og helhetlig innsikt i hva det innebærer å spille i et orkester på profesjonelt nivå. Prøvespill er en naturlig del av denne prosessen, derfor inngår prøvespill som en del av opptaket til Ung Filharmoni.
Alle som prøvespiller skal forberede seg på dette, og juryen anbefaler at du gjør deg godt kjent med symfonien og jobber med utdragene sammen med din lærer.
Repertoaret kan spilles inn i valgfri rekkefølge. Juryen godtar kun en uredigert video som skal spilles inn i ett sammenhengende opptak*. Ta deg naturlig tid mellom utdragene og stykket, men siden vi bare godkjenner videoer som er gjort i ett opptak er det viktig at du ikke går ut av bildet.
*NB! søkere på fløyte/piccolo, obo/engelsk horn, klarinett/bassklarinett, fagott/kontrafagott og pauke/slagverk kan spille inn 2 videoer: én video med orkesterutdrag og obligatorisk verk på instrument 1 og én video med orkesterutdrag på instrument 2.
- Orkesterutdrag:
Prøvespillsrepertoaret innebærer noen standardutdrag fra orkesterlitteraturen i tillegg til utdrag fra neste års verk Konsert for orkester av Béla Bartók. Last ned utdragene her.
- Obligatorisk verk:
Alle prøvespillkandidater skal spille et obligatorisk verk på ca. 3 minutter som skal spilles a cappella. Hvilket verk du skal spille finner du her. Noter finner du selv på nettsider (eks. imslp.org), i biblioteket på studiestedet du er tilknyttet eller ved å kontakte din lærer.
Som i fjor vil søknadsprosessen være delt i to, med innsending av søknadsskjema som første del, og at alle søkere tar opp og sender inn sin egen prøvespillvideo som andre del.
1. desember vil alle som har søkt motta et skjema der man laster opp YouTube-lenken til sin prøvespillvideo.
Frist for innsending av prøvespillvideo er 13. desember.
En jury bestående av musikere fra Oslo-Filharmonien vil gå gjennom alle opptak i starten av januar. Svar blir sendt ut til alle kandidater etter dette, medio januar.